Jiu Jitsu

"Zachte soepele kunst"

Wat is Jiu Jitsu?

Dit spelletje heeft een ongekend aantal mogelijkheden. Eigenlijk zijn er geen regels, dit is de meest ultieme vorm van zelfverdediging tegen 1 of meerdere (on)gewapende aanvallers. Alles is toegestaan om de ander uit te schakelen voor lijfsbehoud. Jiu-Jitsu is zodoende wat ons betreft de “gemeenste” maar doeltreffendste vorm van zelfverdediging. Het vraagt veel van je creativiteit, ruimtelijk inzicht, coördinatie, balans, kracht, lenigheid, snelheid en ga zo maar door. Samenwerken en rekening houden met elkaar is de sleutel tot vooruitgang. Hierdoor is het niet alleen intensief en leuk, maar ook nog eens een sociaal spelletje.

De geschiedenis van Jiu Jitsu

Jiu Jitsu of ook wel Ju Jutsu betekent de zachte (Jiu) kunst (jitsu).  In tegenstelling tot karate en Judo is de oorsprong van het Jiu Jitsu moeilijker vast te stellen en vermeldingen van jiu jitsu achtige gevechten en technieken tot de 8ste eeuw of zelfs terug tot ver voor het jaar nul.

Hoewel Jiu Jitsu vandaag de dag gezien wordt als Japanse vechtkunst zijn er sterke aanwijzingen dat de echte oorsprong in China ligt (net als veel ander budo sporten overigens).

In Japan werd het Jiu Jitsu als eerste beoefend door de Samurai en later door de Ninja maar werd al snel opgepikt dat vele bandieten groepen en het Jiu Jitsu kreeg daardoor een slechte naam. Pas toen Jiguro kano het Judo (de zachte weg / de “gentle way”) ontwikkelde om Jiu Jitsu te zuiveren van de slechte naam.

De essentie van het Jiu Jitsu is om de tegenstander te overmeesteren en uit te schakelen met minimale inspanning en kracht en daarbij voor gebruik makend van de energie van je tegenstander en meegaat in de beweging die de opponent op wilt en hem daarbij zo stuurt dat de tegenstander daar uitkomt waar je hem wil hebben: de dikke starre takken zullen eerder bezwijken onder de last van een pak sneeuw dan het dunne twijgje dat meebuigt en de sneeuw laat afglijden.

Het fundamentele principe achter het hedendaagse Jiu Jitsu is zelf verdediging. Van oudsher echter is het Jiu Jitsu een krijgskunst om de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen op het slagveld en er zitten in het Jiu Jitsu arsenaal dan ook heel wat destructieve technieken die met grote voorzichtigheid en met deskundige begeleiding getraind dienen te worden (dit geldt overigens voor alle budo sporten).

De laatste jaren is Jiu Jitsu ook als wedstrijd sport erg in trek en zijn er wedstrijdsystemen ontwikkeld op het gebied van kata en het fighting system om de krachten met elkaar (onder strikte regels) te meten.

Bij Budo Vereniging Deventer hebben we 2 groepen (1 x senioren en 1 x jeugd) en er wordt intensief en enthousiast getraind onder deskundige leiding.

 Lijkt het je leuk? kom eens meetrainen!

Jiu Jitsu bij Budo Vereniging Deventer

Bij Budo Vereniging Deventer kan Jiu-Jitsu worden gedaan vanaf het jaar dat men 10 jaar wordt. Wie jonger is raden we eerst judo aan. Hier wordt al een goede basis gelegd voor het Jiu-Jitsu.

Op deze pagina

Inschrijven

Lid worden?
Download het inschijfformulier!

Leraren

Judo | Jiu Jitsu

Gerben Koops

Ik ben Gerben Koops, 


Geboren in 1969. Samen met mijn vrouw Paulien en onze drie zonen, twee honden en twee katten wonen wij het bosrijke Ede. Op mijn 8ste jaar ben ik begonnen met judo, aangezien ik nog geen 200m van de sportschool afwoonde was ik daar vaak te vinden. Op school kon ik veel voetballen en na schooltijd judoën. Rond mijn 11de jaar werd er gestart met wedstrijdjudo en ik werd daarvoor uitgenodigd. Tot mijn 37ste was ik een actief wedstrijdjudoka. 

Rond mijn 22ste ben ik aan de opleiding voor judoleraar begonnen. Nu ben ik 5de dan judo, B leraar Judo, 3de dan Jiu-Jitsu, B leraar Jiu-Jitsu, Leraar in de zorg, instructeur bewegen voor ouderen, examinator in district Oost-Nederland en sportmasseur. Ook leraar van Schooljudo, en actief bij de Deventer Sportcarrousel.