Braziliaans Jiu Jitsu

Braziliaans Jiu Jitsu is een vechtsport die er op gericht is om je tegenstander zo snel mogelijk naar de grond te krijgen en daar verder te gaan met het grondgevecht. Het doel is een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat je je tegenstander controleert. Vervolgens probeer je door een klem of een verwurging je tegenstander tot opgave te dwingen.

Het idee achter Braziliaans Jiu Jitsu is dat een klein of zwakker persoon met de juiste technieken en bewegingen zichzelf kan verdedigen tegen een sterker en groter persoon. Braziliaans Jiu Jitsu is dus zeer geschikt voor lichte en kleine mensen en natuurlijk ook voor vrouwen. Misschien dat het daarom wel de snelst groeiende vechtsport ter wereld is.

De oorsprong van Braziliaans Jiu Jitsu

De vechtsport begon toen Sensei Mitsuyo Maeda aan het begin van de twintigste eeuw emigreerde naar Brazilië. Maeda was een leraar in Kosen Judo, een vorm van judo die zich meer specialiseerde in het grondgevecht (Ne Waza). Maeda leerde deze technieken aan Carlos Gracie die het op zijn beurt aan zijn jongere broer Hélio doorgaf. De broers leerden hun kinderen de sport en sindsdien is het een familietraditie geworden. De Gracie familie heeft het systeem door de jaren heen steeds verder geperfectioneerd. Zij waren ervan overtuigd dat hun vorm van jiu jitsu de meest effectieve was, en daarom gingen ze de confrontatie aan met iedereen die dat betwijfelde. Vaak vochten ze Vale Tudo wedstrijden (een voorloper van MMA), en die ervaringen gebruikten ze om hun jiu jitsu steeds verder te perfectioneren. Hierin legden ze de focus op grondvechten omdat elk gevecht uiteindelijk op de grond leek te belanden.

Braziliaans Jiu Jitsu werd begin jaren ‘90 bekend buiten Brazilië toen Royce Gracie de eerste, tweede en vierde Ultimate Fighting Championship (UFC) won. Het maakte een verpletterende indruk dat de kleine Roye Gracie alle grote vechtsporters moeiteloos leek op de vouwen en tot overgave wist te dwingen.  Remco Pardoel, toen een wereldkampioen in Japans jiu jitsu, deed ook mee aan een van die eerste UFC toernooien en werd verslagen door de veel kleinere Roye Gracie. Pardoel was onder de indruk en heeft Braziliaans Jiu Jitsu vervolgens geïntroduceerd in Nederland.

Hoe gaat het er bij ons aan toe?

Een training bestaat uit een warming up, techniek training en minstens een half uur rollen (stoeien), zodat de technieken uitgeprobeerd kunnen worden. We trainen in gi (een soort judo pak).
Je bent van harte welkom om een keer mee te doen. Of je nu al vechtsportervaring hebt of er helemaal nieuw mee bent, je zult makkelijk mee kunnen draaien en proeven wat Braziliaans Jiu Jitsu inhoudt.

Braziliaans Jiu Jitsu bij Budo Vereniging Deventer is aangesloten bij het team van Jiu Jitsu Factory (JJF) onder leiding van Mathieu Peters. De lessen volgen het JJF curriculum.
De lessen worden gegeven door Saron Debets (bruine band), Daniël Drost (bruine band) en Ali Reza (paarse band).

Op deze pagina

Inschrijven

Lid worden?
Download het inschijfformulier!

Leraren

Daniël Drost

Braziliaans Jiu Jitsu

Ik ben Daniël Drost en train mijn leven lang al enthousiast vechtsporten. In Braziliaans Jiu Jitsu lijkt alles samen te komen. Ik geef bij Budo Vereniging Deventer de training op zaterdagmorgen.

Saron Debets

Braziliaans Jiu Jitsu

Ik ben Saron Debets, verdien mijn brood als docent bewegingsonderwijs. Binnen de vereniging ben ik actief met het Braziliaans Jiu Jitsu en verzorg op maandagavond de Braziliaans Jiu Jitsu les.

Ali Reza

Braziliaans Jiu Jitsu

k ben Ali Reza. Ik woon sinds 2011 in Deventer. Eerst ben ik gaan voetballen maar in 2015 ben ik overgestapt naar MMA en BJJ. Dit bleek voor mij de juiste sport te zijn. Vanaf de eerste les was ik verkocht. Ik deel als snel mee aan wedstrijden waaronder het Europees en het Nederlands kampioenschap voor amateurs waar ik een eerste en een derde plaats won. Sinds 2019 geef ik BJJ les. BJJ is een verdedigingsport die geschikt is voor alle leeftijden. De sport is uitgevonden voor kleine mensen die zich hiermee kunnen verdedigen tegen grote mensen, je doet dit doormiddel van verschillende technieken. Het is een sport die gezond is en goed voor je zelfvertrouwen en je leert discipline.